Tilbage til “Cadec”: Både Mercè og Quims morfædre – Silverio og Cintet – var skadede på deres ben og kunne vanskeligt gå. Den ene pga polio – den anden pga en trafikulykke. Begge morfædre anvendte en stok for at kunne bevæge sig omkring. Disse stokke var lavet at enebær-træ – Juniperus oxycedrus – og navnet Cadec er catalansk for Enebær og er en hyldest til morfædrene.
Vinstokkene (Garnatxa og Samsó) er placeret på parcellerne Molí de la Bleda – som oprindelig var en kornmølle – og plantet i 1960. Vinstokkene med Syrah er fra parcellen Aubague med en alder på 30 år. Al produktion og arbejde med druerne er under økologisk tilsyn af Det Catalanske Råd for Økologisk Landbrugsproduktion (CCPAE).
Celler La Placetas produktion og selektion af druer vejledes af ønologen Pedro Cabanillas der er professor på Tarragona Universitet (Rovira i Virgili University).
Efter håndplukket høst af druerne macereres de koldt med skallerne i 4 dage, hvorefter der ændres til malolaktisk fermentering ved 27 – 28 grader i ståltanke i yderligere 20 – 21 dage. Derefter 12 måneders lagring på franske fade og aftapning på flasker for yderligere 12 måneders modning.
“Cadec” er La Placetas topvin og der produceres blot 12 – 1500 flasker årligt.
Farven er intens mørk, klar rød. Gardinerne er lange og tunge i glasset. Selv unge vine er meget tilbøjelige til oxidering, hvilket kan give vinene et brunligt skær i kanten. Med alderen får vinene ofte noter af læder og lidt tjære.
I næsen solbær, hindbær, jordbær, peber og komplekse krydderier.
Samsó kan være vanskelig i processen pga dens høje surhedsgrad og tanniner men i denne blanding med Garnatxa og Syrah opnås en sublim balance. Syrah giver vinen markante tanniner, tør eftersmag og en kompleksitet med noter af mineraler, ribs, viol, mynte, anis, trøffel, lakrids og chokolade.
Vinen har et pænt stort lagringspotentiale – hvis du har viljestyrke til at gemme den!
Og iøvrigt – glæd dig til årgang 2016 – endnu bedre – og vingården overgår sig selv!