3 - Baronia del Montsant mix

Cellers Baronia del Montsant

Vingården blev stiftet i midten af 90’erne af Xavier Canals som havde et ønske om at finde et passende område til produktionen af højkvalitets vine. Han slog sig ned i Priorat-regionen, i DO Montsant i byen Cornudella de Montsant.

Efter nogle få årgange var det klart, at Xavier havde opnået sin drøm om at producere kvalitetsvine og Baronia del Montsant ejer nu omkring 28 ha jorde til vinproduktion og højden på markerne er 4 – 700 meter. De 28 ha er fordelt på 3 områder i det nordlige Priorat(Finca Les Parellades, Les Covetes og Les Joan) og 3 områder i de sydlige som er økologiske (Finca Fontanals, Finca Les Sorts og Finca Coll de Mora).

I nogle af vinenes navne indgår ”Englora”. Dette navn stammer fra et af de højeste områder i Montsant bjergene og rækker op til 1000 m over havoverfladen.

Området i D.O. Montsant er varieret og fuld af bjerge. Jordtyperne er meget forskellige med nogle enkelte fælles komponenter: Còdolssom er granit-sand og rullesten fra erosionen af de nærliggende bjerge og Llicorellasom er mange forskellige lag af skifer.

Baronia del Montsant producerer hovedsagelig rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Ull de Llebre(Tempranillo), Samsó(Carignan) og Garnatxa(Grenache). Til deres hvide vine anvender vingården hovedsagelig Garnatxa Blanca.

De lokale druer er overvejende Garnatxa (Grenache) og Carinyena (Carignan, Samsó) fra gamle vinstokke. Grenache er 70 år gamle, Carignan-stokkene er 50 år og de resterende omkring 25 år gamle. Udbyttet pr. hektar er lavt: 0,5 kg pr. plante for Grenache og Carignan og ca. 1.5 – 2.0 kg pr. plante for de resterende. Om vinteren foretages kraftig beskæring og i sommersæsonen reduceres klaserne med mindst 30% for at øge kvaliteten af druerne.

Baronia del Montsant er bredt anerkendt i store dele af verden. Med en eksport til mere end 30 lande og en række anerkendelser må vingården siges at have opnået et flot renommé. 4 af deres rødvine er kommet på Robert Parkers sidste liste over de bedste rødvine. Vingårdens vine har endvidere opnået stribevis af internationale anerkendelser ved konkurrencer  –  bl.a. Decanter World Wine, Vinalies, Mundus Vini og Berliner Wein Trophy.