Lidt om Catalonien
Catalonien(på catalansk: Catalunya) er et område i det nordøstlige Spanien, hvor hovedbyen er Barcelona. Området afgrænses mod nord af Pyrenæerne og Frankrig, mod øst af Middelhavet, mod syd af området Valencia og mod vest området Aragon. Der bor ca. 7,5 million mennesker i Catalonien, hvor de godt 1.6 mio bor i Barcelona.
Det er et område med meget store bioklimatiske variationer: Bjerge(Pyrenæerne), sletter og dale(Ebro-floden) og middelhavskysten.
De første tegn på mennesker i området er over 100.000 år gamle og det har igennem både den ældre og nyere historie været et centralt område i konflikter mellem kristne og muslimer, Frankrig og Spanien og sidst i den nationale konflikt mellem centralregeringen i Madrid og den catalanske frihedsbevægelse.
Området betragtes som Spaniens mest velhavende område med en hovedvægt på industri, vinproduktion og turisme.
Catalonien inddeles i 4 provinser:
Barcelona, Girona, Lleida og Tarragona. Denne inddeling ligger historisk helt tilbage til den franske besættelse under Napoleonskrigene.
Vinproduktionen i Catalonien udgør en 4. plads på egnens fødevareproduktion og 25% af al spansk produceret vin stammer fra Catalonien, hvor halvdelen af områdets vinproduktion udgøres af Cava.
Efter vinlusens hærgen i 1900-tallet var størstedelen af Spaniens og Europas vinmarker nærmest uddøde(se faktabox om vinlusen Phylloxera).
I Catalonien genetablerede man vinmarkerne og tilføjede en lang række typer af hvidvinsdruer, hvilket resulterede i en forøgelse af cava-produktionen.
Efter 1. verdenskrig oplevede Catalonien en særdeles profitabel opblomstring i vineksporten men dette blev ødelagt under Den Spanske Borgerkrig og 2. verdenskrig. Først efter 1960´erne har Catalonien genvundet tidligere tiders storhed og i de sidste 10 – 20 år er der sket en yderligere opblomstring af både vinproduktion og gastronomi. Det er nok ikke tilfældigt, at 2 restauranter i Catalonien har vundet titlen som verdens bedste restauranter: El Bulli nær byen Roses i Nordspanien og El Cellar de Can Roca i byen Girona. Værd at bemærke er det måske også, at restauranten El Bulli har mere end 100.000 forespørgsler om året – og blot 7000 gæster og at El Cellar de Can Roca har alt optaget mindst 1 år frem i tiden.
De klassificerede områder
Produktionsområderne i Catalonien kan inddeles i 2 hovedområder. Den fugtige del som udgøres af bjergene og de højtliggende områder der oftere har regn og lavere temperaturer og det meget tørre område der omfatter kysterne og dalene med høje temperaturer og sjælden regn.
Ved frigivelse af samme års vine skelnes der mellem de såkaldte “nye vine” der må frigives efter d. 11. november og de såkaldte “unge vine” der må frigives efter d. 20. december. Høståret skal fremgå af etiketten på flasken.
I dag findes der udover Cava 11 selvstændige DO’er i Catalonien:
DO Cataluña
DO Cataluña (catalansk Catalunya) er en helt ny, regional DO der indbefatter alle 10 allerede eksisterende DO-områder uden at dette ændrer de øvriges status som DO. De første vine med DO Cataluña blev præsenteret i 2000 og vinene omfatter både rød, hvid, rosé, Cava og likør. Vinene uden bobler kan være crianza, reserva og gran reserva hvis de opfylder betingelserne. Det er især de store Penedès vinproducenter, som har haft behov for at få lidt større rammer at arbejde under, og med en dækkende DO for hele Cataluña har de nu fået mulighed for at hente druer fra andre nærliggende DO-områder.
Vinene fra DO Catalunya skal opfylde disse krav:
Hvidvin: Minimum 10% alkohol
Rosé: Minimum 10.5% alkohol
Red: Minimum 11.5% alkohol
Cava: Minimum 10.5% alkohol
Likør: Minimum 15% alkohol
DO Alella
DO Alella blev klassificeret i 1950’erne og er et lille, beskedent vindistrikt som ligger i bjergene ud til Middelhavet lidt nord for Barcelona. Her produceres lette, friske, frugtagtige og tørre hvidvine overvejende på druerne Xarel.lo og Garnatxa Blanca. Desuden produceres der glimrende delikate rosévine på druerne Garnatxa Negra og Merlot samt frugtige rødvine på druen Tempranillo. For alle 3 typer vine er alkoholprocenten mellem 11,5 og 13,5%. Området kaldes ofte “Barcelonas baggård” og de dyrkede arealer er under konstant pres fra de hastigt voksende byer i området.
DO Empordà
DO Empordà ligger i den nordøstligste del af Catalonien afgrænset mod øst af Costa Brava-kysten og mod nord af Pyrenæerne og Frankrigs grænse. Områdets klima præges i høj grad af Tramuntana – en kraftig vind som blæser med 20 m/s fra nordlig retning langs Cataloniens kyst. Vinstokkene trives med den friske vind, de hede somre og de milde vintre. De fleste vinstokke i området er mere end 30-40 år gamle, hvilket er med til at sikre den gode kvalitet. Igennem de sidste år er der introduceret nye varianter af druer og er nu fortrinsvis Garnatxa Blanca, Macabeo, Moscatel of d’Alexandria til de hvide vine og Samsó og Garnatxa Negra til de røde. Alkoholprocenterne for de lokale vine er:
Hvidvin: 11 – 15% alkohol
Rosé: 11.5 – 15% alkohol
Red: Minimum 11.5% alkohol
DO Conca de Barberà
DO Conca de Barberà er en ung DO som blev godkendt i 1989 og ligger i den nordlige del af Tarragona provinsen i mellem DO Tarragona og DO Costers del Segre. Områdets vinproduktion blev startet i Middelalderen af cisterciensermunke i klosteret Santa Maria de Poblet, hvilket i øvrigt er et “must see” i området.
Vinmarkerne er placeret i erosionsområder dannet af floden Francolí og omgivet af bjerge. Højden på vinmarkerne er mellem 350 og 600 meter og deres klimatiske forhold skabes hovedsageligt af Middelhavet på grænsen til det mere kontinentale med meget varme somre og kolde vintre.
De fleste vine fra området er enten hvide eller rosé produceret på Macabeo og Parellada druer. Der produceres også beskedne mængder rødvin på Garnatxa negra og Tempranillo med anvendelse af små mængder Cabernet Sauvignon og Merlot. Alkoholprocenterne i Conca de Barberà er:
Hvid 100% Parellada: 10 – 11% alkohol
Hvid: 10 – 12% alkohol
Rosé: 10 – 12% alkohol
Rød: 10.5 – 13% alkohol
Cava: 10.8 – 12.8% alkohol
DO Costers del Segre
DO Costers del Segre blev etableret i 1986 og er beliggende i provinsen Lérida og opdelt i 4 hovedområder:
- Raimat – et område med bløde bakker tæt på Huesca-grænsen. I området produceres rosé, hvid- og rødvin.
- Artesa – nordøst for byen Lérida og gennemstrømmes af floden Segre. Området er mere kuperet og med et ekstremt klima. Der produceres rosé, hvid- og rødvin.
- Vall de Riu Corb og Les Garrigues er placeret i den sydøstlige del af provinsen op mod grænsen til Tarragona. Området er det tørreste af DO Costers del Segre og der produceres hvid- og rødvine.
Vinmarkerne i området er placeret i 250 til 700 meters højde og i et overvejende kontinentalt klima med ekstreme temperaturudsving fra meget høje temperaturer om sommeren til sne og frost om vinteren.
I områdets produktion tillades en lang række druer – bl.a. Macabeo, Xarel-lo, Parellada, Garnatxa Negra, Tempranillo og Cabernet Sauvignon.
Alokoholprocenterne for områdets vine er
Hvid: 10.5 – 14.5% alkohol
Rosé: 10.5 – 13.5% alkohol
Rød: 11 – 14.5% alkohol
Cava: 10.8 – 12.8% alkohol
DO Montsant
DO Montsant blev som “yngste skud på stammen” klassificeret i 2001. Området ligger centralt i Tarragona i et vidunderligt landskab med store bløde bakker, imponerende bjerge (Serra Montsant) og marker i 400 meters højde dækket at vinstokke, mandel- og citrustræer, olivenplantager og pinjeskove. Montsants 1200 hektar omkranser som en hestesko DOQ Priorat og vinstokkene nyder godt af det afdæmpede middelhavsklima dog også med kontinentale elementer. Vintrene er kolde og regnen er sparsom men den fugtige vind – Garbinada – dæmper fordampningen i området.
Selvom den nære nabo – DOQ Priorat – har opnået stor national og international anerkendelse skal man ikke tro, at DO Montsant blot læner sig op ad skuldrene på DOQ Priorat. Vinene i DO Montsant har deres helt egen identitet og der produceres elegante rødvine med stor kompleksitet og lagringspotentiale.
Tilladte hvide druer i DO MOntsant er Chardonnay, Garnatxa Blanca, Moscatel, Pansal og Parellada og de tilladte røde druer er Samsó, Garnatxa Tinta, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Garnatxa Peluda(grå eller håret Grenache), Merlot, Monastrell, Picapoll(Picapouia) negro og Syrah(Shiraz).
Alkoholprocenterne for områdets vine er:
Alokoholprocenterne for områdets vine er
Hvid: Minimum 11.5% alkohol
Rosé: Minimum 11.5% alkohol
Rød: Minimum 12.5% alkohol
DO Penedès
DO Penedès strækker sig fra havet og ind i baglandet, som hæver sig op mod bjergene Montserrat. Områdets vinmarker er placeret i en højde på 300 meter omkring byen Vilafranca og strækker sig op mod de 800 meter i Alt Penedès. Der er stor forskel i klimaet fra de lavere kystnære områder til de højere områder inde i landet. Forskellene gør, at høsttidspunktet varierer over en 2 måneders periode. Områdets grønne druer er Parellada, Xarel.lo, Macabeo og Chardonnay. De blå druer er Tempranillo, Monastrell, Samsò, Cabernet Sauvignon, Merlot og hovedsageligt Garnatxa Negra.
De hvide vine er kendt for at være tørre, elegante, friske og frugtige mens de røde er fløjlsagtige, bløde, fyldige og let krydrede.
Aktuelt udvikler området sig, idet en række vinbønder ønsker en mere varieret og traditionel produktion, hvor områder tilplantes med lokale og gamle vinsorter.
DO Pla de Bages
DO Pla de Bages er en af de mindste DO i Spanien og også en af de yngre – fra 1995. Området ligger lidt nordvest for Barcelona og har som mange andre områder en historie med vinproduktion der stammer helt tilbage fra romerne. Vinlusen(Phylloxera) var specielt hård ved dette område og vinproduktionen blev først genskabt i det 20. århundrede.
Vinmarkerne følger bjergene langs floden Llobregat og ligger i 4 – 500 meters højde, hvilket giver en tilpas kølighed med en længere modningstid for druerne. I området må der anvendes en lang række druer men oftest er de blå druer Garnatxa Tinta, Tempranillo, Merlot og Cabernet Sauvignon mens de hvide er Macabeo, Parellada og Picapoll.
Alokoholprocenterne for områdets vine er
Hvid: Minimum 10% alkohol
Rosé: Minimum 10.5% alkohol
Rød: Minimum 11.5% alkohol
DOCa Priorat
DOCa Priorat (DO i 1954) er beliggende midt i Tarragonaprovinsen og siden midten af 1100- tallet har der været produceret vin i området. Området blev overdraget til Karteuserordenen som grundlagde klosteret Scala Dei i 1163 og hvis ruiner stadig kan besøges. Munkene drev klosteret og havde som feudalherrer rettigheder over de 7 omgivende landsbyer i mere end 600 år, hvorefter området blev eksproprieret og munkene forlod klostret.
Phylloxeras hærgen i området i den sidste halvdel af det 19. århundrede lagde alle vinmarker øde og markerne blev efterfølgende overvejende beplantet med andre afgrøder. Først fra midten af det 20. århundrede tog vinproduktionen i området atter fart og det har siden udviklet sig til at producere nogle af de mest berømte og bedste vine i verden.
Det dramatiske landskab er kendetegnet ved stejle skiferskråninger, bjerge og slugter og er et overdådigt syn, men udgør også store udfordringer for vinproduktion og høst. De stejle skråninger gør det mange steder nødvendigt at hugge terrasser ind i klipperne for at kunne plante vinstokke. Priorat er et lille område – blot 20.000 hektar, hvoraf blot 1800 hektar anvendes til vinstokke og dyrkes i op til 1000 meters højde.
Området har overvejende middelhavsklima med kontinentale elementer såsom kolde nordlige vinde vekslende med varme østlige vinde. Somrene er lange, tørre og varme, mens vintrene ofte er kolde og med risiko for frost, sne, haglstorme og endog tørke.
Skifer i undergrunden – kaldt llicorella – udgør den karakteristiske mineralitet og unikke personlighed i vinene fra Priorat.
I 1993 opdagede en lokal vinmager (Álvaro Palacios), at anvendelse af de oprindelige vinstokke producerede helt unikke vine. Palacios’ vedvarende arbejde med kvaliteten var en afgørende faktor for den ultimative klassificering til DOCa i år 2000.
De mest berømte Priorat-vine er produceret på Garnatxa Tinta men der anvendes også Garnatxa Peluda, Cariñena(Samsó), Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Af hvide druer anvendes Garnatxa Blanca, Macabeo, Pedro Ximénez og Chenin(Agudelo).
Alkoholprocenterne i Priorat-vine skal være mellem 13.75 – 18%, mens vinene under betegnelsen Rancios (ældre vine der er lagret mere end 4 år i egetræsfade) skal have en alkoholprocent mellem 14 og 20%.
For Prioratvinene er lagringsbenævnelserne mere skrappe end i andre DO:
- Crianza: Lagres i egetønder 6 måneder efterfulgt af 18 måneder på flaske
- Reserva: Lagres i egetønder 12 måneder efterfulgt af 24 måneder på flaske
- Gran Reserva: Lagres i egetønder 24 måneder efterfulgt af 36 måneder på flaske.
DO Terra Alta
DO Terra Alta (det høje land) ligger i provinsens sydligste område mellem Ebro floden og grænsen til provinsen Aragón. Som i mange andre områder af Spanien har der også her været produceret endog særdeles flotte og berømmede vine men Phylloxeras hærgen lagde produktionen øde. Området blev klassificeret som DO i 1989. Klimaet i området er en blanding af kontinentalt og Middelhavsklima. Somrene er særdeles varme og tørre og vintrene meget kolde. Den tørre vind Cierzo er medvirkende til at holde fugtigheden nede og sygdomme på afstand.
De tilladte hvide druer i området er Garnatxa Blanca, Parellada, Macabeo, Moscatel og Chardonnay mens de blå er Cariñena(Samsó), Garnatxa Tinta, Garnatxa Peluda, Morenillo, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranillo.
Alokoholprocenterne for områdets vine er
Hvid: 12,5 – 16% alkohol
Rosé: 12 – 16% alkohol
Rød: 12 – 15% alkohol
Rancios: Minimum 15% alkohol
DO Tarragona
DO Tarragona er beliggende i den centrale og østlige del af provinsen Tarragona, hvor produktionen er delt i 2 områder: Den ene på Ebro flodens bred (Ribera del Ebro) og den anden nær den catalanske kysts bjergkæde (El Camp). Klimaet er overvejende Middelhavsklima og de tilladte druer i området er Macabeo, Garnatxa Blanca, Parellada og Xarel-lo. De tilladte blå druer er Garnatxa, Mazuela og Ull de Llebre(Tempranillo), Cabernet Sauvignon og Merlot.
Ull de Llebre(Tempranillo) er rygraden i de bedre rødvine, Garnacha og Cariñena dominerer i resten.
70% af områdets produktion er hvidvine men der produceres også både rosé og rød. For alle vine skal alkoholprocenten være mellem 11 og 13%.
Der produceres 3 hovedtyper af vin
- Tarragona Campo: Skal produceres i eller ved Ebro flodens bred og er rød, hvid eller rosé. Lagringen sker på egetønder i mindst 12 måneder for de røde, 6 måneder for rosé og hvid.
- Tarragona Clásico er en likør som er lagret mindst 2 år i egetønder.
- Rancio: Lagres mindst 4 år på egetønder før der hældes på flasker.