Skip to content

1 – 3 dages levering.

Om Spanske klassifikationer

Det spanske klassifikationssystem(Denominación de Origen) blev etableret i 1932 og revideret i 1970. Aktuelt er der mere end 79 klassificerede områder i Spanien. Foruden DO er der en højere klasse  – Denominación de Origen Calificada(DOCa eller DOQ på catalansk) – der er reserveret distrikter med en minimum 10 års uafbrudt periode med højeste kvalitet. Aktuelt er der blot 2 områder i Spanien der opfylder disse krav: Priorat og Rioja.

Efter Spaniens indtræden i EU blev det spanske klassifikationssystem ændret til at være mere konsistent med andre europæiske systemer og bl.a blev der beskrevet 5 niveauer af kvalitet:  

  • Vino de Mesa (VdM). Dette betegner “bordvine” og fremstilles fra ikke-klassificerede vingårde eller druer som ikke opfylder kravene til en højere klassifikation. Nogle vinmagere deklassificerer med vilje deres vine for at kunne eksperimentere med forskellig sorter og få større fleksibilitet i deres produktion.
  • Vino de la Tierra (VdlT). Dette niveau svarer til Frankrigs “Vin de pays” – landvin – og optræder på etiketterne i lidt bredere geografisk beskrivelse som f.eks. Andalusien..
  • Vinos de Calidad con Indicación Geográfica (VCIG) blev introduceret i 2003 og betragtes som et trin op ad stigen imod en DO klassifikation. Efter at have fastholdt VCIG-klassifikationen i 5 år kan vinmageren ansøge om DO-status.
  • Denominación de Origen (Denominació d’Origen på catalansk) DO. Dette niveau udgør hovedparten af spaniens kvalitetsvine. Mere end to tredjedele af spaniens vinområder er omfattet af DO.
  • Denominación de Origen Calificada (DOCa/DOQ – Denominació d’Origen Qualificada på catalansk). Denne betegnelse er reserveret distrikter med minimum 10 års uafbrudt periode med højeste kvalitet. Rioja var det første distrikt i 1991 efterfulgt af Priorat i 2003.
  • Vino de Pago er en nyere klassifikation indført i 2003. Klassificeringen dækker enkeltmarker eller ejendomme og er ikke i sig selv et kvalitetsstempel. Ejendommen eller markerne skal overholde helt specielle regler. Vingården skal eje alle marker, hvorfra der høstes druer, vingården skal være placeret i et DO og vingården skal kunne præstere unikke karakteristika som gør den værdig til betegnelsen. Aktuelt er der pr. november 2018 17 ejendomme der opfylder denne klassifikation.