Vinyes dels Aspres
Vingården ”Vinyes dels Aspres” er beliggende i byen Cantallops i “Denominació d’Origen (DO) Empordà” – den nordligste del af Catalonien – og grænser op til bjergkæden Albera(Serra de l’Albera) der er den østligste forlængelse af Pyrenæerne. Den højeste tinde i området er Puig Neulós på 1256 meter.
Dens historie strækker sig tilbage til det 17. århundrede, hvor vin, olivenolie og kork var de primære produkter.
Vingården har 14 små parceller og ligger i et område der er præget af tørre somre og kølige vintre. De 30 hektar er beplantet med originale, lokale sorter som Garnatxa, Carinyena(Samsò, Carignan), Cabernet Sauvignon, Syrah, Picapoll samt Merlot. En lokal, autekton variant af Garnatxa kaldes Lledoner og eksisterer både som rød, hvid og ’grå’ variant.
Undergrunden består af granit og skifer, hvilket giver vinene karakteristiske mineralske noter og kombinationen af det tørre klima, undergrunden og den hyppige, kraftige nordenvind – ”Tramuntana” – giver vinene en unik karaktér. Vinproduktionen er yderst beskeden – blot 2 kilo druer pr. vinstok, hvilket naturligt begrænser produktionen og koncentrerer druerne smag til en helt unik karaktér.
Produktionen er økologisk og håndteringen af druerne er skånsom med stor respekt for deres naturlige karaktér. Der anvendes en pneumatisk presse til de hvide vine og rustfrie stålkar til maceration og gæring af druerne under nøje kontrol af temperaturen.
Rødvinene lagres i de bedste franske egetønder(fransk Allier) i den gamle kælder, hvor også flaskerne opbevares efter tapning af vinen. Den gamle kælder er moderniseret til at kunne opretholde en perfekt, konstant temperatur og fugtighed for at kunne få det bedste ud af druerne.
Vingårdens ejer – David Molas – er 3. generation på vingården og er uddannet ønolog. Han var med til – sammen med hans onkel Xavier Alberti – at reetablere vingården i 1998. Vingården arrangerer guidede ture og vinsmagninger og du kan finde flere oplysninger på deres hjemmeside: https://www.vinyesdelsaspres.cat/en/home.html